понеделник, 16 ноември 2015 г.

4 екологични рецепти за почистване на дома


Почистващите препарати, които се продават по магазините са ефективни, но за съжаление съдържат множество токсични съставки, които застрашават здравето ни и чистотата на околната среда. Ето защо все повече и повече хора търсят алтернативни методи и рецепти за почистване на дома.
Ето няколко предложения, с които да заместите опасните почистващи продукти.

Универсален препарат за почистване в кухнята

Ето една рецепта, с която може да си направите универсален препарат за почистване на кухня и трапезария – плотовете, масата, електрическите уреди – тостер, хладилник, пералня, готварска печка, лавиците и дори стените.
Необходими съставки:
Празна бутилка с пулверизатор
2 чаши гореща вода
¼ чаша оцет
1 ч.л. боракс
1 ч.л. сода за хляб
Течен сапун за ръце (най-добре кастилски сапун, или друг сапун приготвен със зехтин)
15 капки масло от чаено дърво
Инструкции за приготвяне:
В празната бутилка с пулверизатор, налейте и изсипете всички съставки в посоченият ред. Разклатете добре – горещата вода (не е нужно да е вряла, можете да източите от чешмата) ще разтвори прахообразните съставки. Оцетът, содата и бораксът са много мощни средства за почистване на мазнини и замърсявания в кухнята, а маслото от чаено дърво има антибактериален ефект. Получената смес може да се съхранява дълго време на тъмно място – в шкафа под мивката, или в килера.

Препарат за почистване на дърво и дървен паркет

С тази рецепта може да замените готовия продукт за почистване и полиране паркети от естествено дърво и дървени мебели.
Необходими съставки:
¼ чаша прясно изстискан лимонов сок
¼ чаша етилов спирт
3 с.л. зехтин
½ кофа топла вода
Инструкции за приготвяне:
Излейте лимоновия сок, спирта и зехтина в кофата, разклатете добре, за да се смесят съставките и долейте топла вода. Използвайте като обикновен препарат за почистване и полиране на дървен под. Ако искате да полирате дървена мебел – като маса, бюро или шкаф просто намалете пропорцията – по 1 ч.л. спирт и лимонов сок, няколко капки зехтин и литър топла вода.

Препарат за почистване на ламинат

За да почистите ламината вкъщи може да пробвате следната лесна и екологична рецепта:
Необходими съставки:
1 кафена чаша бял оцет
2 с.л. течен сапун, или препарат за съдове
½ кофа топла вода
Инструкции за приготвяне:
Смесете съставките в кофа и разбъркайте добре. Може да ползвате обикновен оцет за почистване, най-евтиния в супермаркета ще ви свърши чудесна работа. Може да купите една бутилка (струва стотинки) и да използвате само за чистене. Не се притеснявайте от миризмата на оцет – след като почистите ламината, просто оставете прозорците отворени за 15 минути – от аромата на оцет няма да остане и следа.
Премахване на неприятни миризми от килима
Ако стаята има тежък и неприятен мирис на застояло, независимо колко проветрявате, не бързайте да купувате скъпи ароматизатори и ароматни свещи. Вместо това пробвайте този доказан метод за освежаване и дезодориране на килима – често той задържа неприятни аромати. Единствените неща, които са необходими са сода за хляб и прахосмукачка.
Поръсете щедро килима със сода за хляб и оставете да действа половин час. След като времето изтече, старателно почистете содата от килима с прахосмукачка. Содата има свойството да поема неприятните миризми и се използва в много рецепти за домашно приготвени ароматизатори. Ако искате, може да прибавите няколко капки от любимото си етерично масло към содата преди да поръсите килима.

Ако още не сте отметнали от списъка със задачи есенното почистване, може да прочетете предишната ми статия за: "7 стъпки, които не бива да пропускаме при есенното почистване на дома".

Няма коментари:

Публикуване на коментар