вторник, 10 май 2016 г.

Как да почистим аспиратора в кухнята?

Всеки обича онзи аромат на току-що приготвено домашно ястие, но без наличието на абсорбатор в кухнята, рискувате дълго време да не успеете да проветрите дома си. Поради тази причина всички се нуждаем от кухненски аспиратор, който да отнема излишната миризма, докато готвим. Не можем да отречем, че границите на приятно ухание на току-що приготвена храна е много далеч от миризмата, която се разхожда из целия дом и обгръща дрехи, кърпи и още куп други вещи.


Ако седите и се чудите, защо аспиратора в кухнята е пуснат, а в същото време не издърпва неприятните миризми? Отговорът е ясен. Кога за последно сте надзъртвали да погледнете филтрите на аспиратора? А, кога последно сте ги сваляли и почиствали. Ако се замислите, явно скоро не сте почиствали абсорбатора. Тогава защо очаквате той да работи нормално?

Как да почистим аспиратора?


Знаем добре, че ако не почистваме даден електрически уред, то тогава не можем да очакваме той да работи ефективно. Когато пуснете кухненския аспиратора, той изсмуква не само натрупания с благоухания въздух, но и отнема от мазнината, която се отделя при самото приготвяне на яденето. С течение на времето върху филтъра се натрупва мазнина, която го запушва. Когато филтъра е запушен от натрупани замърсености, то той тогава губи своята ефективност и значително намалява своята смукателна мощност. За това е от голямо значение филтрите да се почистват периодично.

По долу съм организирала почистването на аспиратора в 6 лесни бързо изпълними стъпки. Всяка една от стъпките има своята важност до достигнето на крайната цел, а именно почистен аспиратор. Да се захващаме за работа! 

Стъпка 1: Свалете филтрите на аспиратора. Повечето филтри се свалят много лесно като са захванати с малки щипци в двата края. Ако изпитвате затруднения при свалянето им, можете да прочете придружаващата го книжка за употреба или да потърсите информация в Интернет.

Стъпка 2: Напълнете кухненската мивка или друг съд с гореща, дори вряща вода. Добавете едно пакетче сода за хляб, 4-5 с.л. оцет и няколко капки веро за миене на съдове. Потопете филтрите в мивката, но бъдете сигурни, че са добре накиснати и ги покрийте изцяло с разтвора.

Стъпка 3: Изчакайте 20-30 минути ... за да може да подейства разтвора върху замърсяванията по филтрите.

Стъпка 4: Поглеждайки над кухненската мивка ще видите, че голяма част от натрупаната замърсеност по филтрите вече е мит. Източете мивката и полейте обилно филтрите с оцет. Ако искате винаги можете да замените оцета с лимонов сок. Пуснете топлата вода и с помощта на абразивната част на гъбичката премахнете всички останали мазни натрупвания от филтъра.

Стъпка 5: Изплакнете обилно филтъра и след това го оставете настрани да се оттече излишната вода и подсушете с кърпа.

Стъпка 6: Вече можете да монтирате обратно почистените филтри и да се насладите на постигнатия ефект от своята работа.


Ако сте се захванали с основно почистване на кухненските уреди, можете да прочетете 8 стъпки за почистване на миялната машина. Надявам се да съм била полезна и до нови срещи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар