вторник, 24 ноември 2015 г.

8 стъпки за почистване на миялната машина

Ако напоследък забелязвате, че стъклените чаши нямат добър блясък, когато ги извадите от миялната, или че по чиниите сякаш има някакъв мътен слой, значи просто е време да измиете миялната машина! Може да ви изглежда странно, че съдомиялната се замърсява – та нали нейното предначначение е да чисти! Но, производителите на бяла техника съветват да почистваме миялната най-малко веднъж на 6 месеца, защото с времето, парченца храна, мазнина и остатъци образуват неприятен слой около филтъра и по-дребните части вътре в машината.




Ето как да почистим миялната в 8 лесни стъпки

Почистването на миялната не е трудно, ако следвате стъпките, описани долу. Преди да започнете почистването, прочетете упътването на съдомиялната, за да видите как да разглобите филтрите и перките, които разпръскват вода. При повечето съвременни миялни машини няма да имате нужда от никакви инструменти за разглобяването, но все пак проверете, преди да започнете.

Преди да започнете, пригответе следните съставки и почистващи материали:
  1. Бял оцет
  2. Гъба
  3. Препарат за миене на чинии
  4. Меки кърпи – памук, или микрофибър
  5. Четка за съдове
  6. Домакински ръкавици

                                                                                                       
Инструкции за почистване на миялната:
  1.  Махнете всички всички подвижни части на съдомиялната – рафтовете, решетката на дъното, както и кошничката за прибори, и ги измийте над мивката с препарат за миене на съдове и топла вода.
  2. Почистете перките за впръскване на вода. Перките на миялната се отстраняват и се измиват над мивката с препарат за съдове и гъба.
  3.  Разглобете филтъра на дъното на миялната и го почистете добре със гъба, или четка за съдове и препарат за съдове под течаща вода. Филтрите обикновено събират най-много мръсотия и са най-неприятната част от тази процедура – ползвайте ръкавици.
  4. След като филтъра и всички подвижни части са отстранени, почистете вътрешността на цялата миялна с гъба, веро и топла вода.
  5. Почистете всички гумени части и уплътнението на врата с разтвор от топла вода и оцет в съотношение 1:1.
  6.  Сглобете филтъра и го поставете на мястото му, заедно с всички части от миялната, които сте извадили.
  7.  Почистете миялната машина отвън. Ако стените и капака са пластмасови, може да използвате топла сапунена вода. Ако миялната е от инокс можете да изчистите външните стени с разтвор от вода и оцет. Подсушете добре с чиста суха кърпа.
  8. На дъното на миялната излейте 1 кафена чашка оцет и я пуснете празен цикъл. Оцетът убива бактериите и ще попречи на появата на мухъл в машината. След това оставете вратата отворена, докато вътрешността изсъхне напълно.

Готово – миялната е почистена!
Искам да завърша с нещо, което смятам за доста важно – не ви съветвам да използвате силни дезинфектиращи препарати, за почистване на вътрешността на миялната машина. Те съдържат токсични вещества и независимо от изплакването може да останат остатъци от тях и впоследствие да попаднат върху вашите съдове.

В блога ми можете да прочетете: 4 екологични рецепти за почистване на дома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар